2021-03-10 08:57:16• hírek • Bede Emőke

Tízből csak egy ember jelenti, ha bűnözés, erőszak vagy rongálás szemtanúja lesz

2019-ben a 27 EU-tagállam teljes lakosságának csupán 11 százaléka jelentette, ha bűnözéssel, erőszakkal vagy vandalizmussal kapcsolatos problémával találkozott, mely magyarán szólva azt jelenti, hogy 100-ból mindösszesen 11 polgár emelte fel a telefont, ha rendbontás szemtanújává vált – derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. A kimutatás ugyanakkor arra is rávilágít, hogy a bejelentők aránya 2013 óta folyamatosan csökken, az akkori 14,1 százalék hat év alatt 3,1 százalékkal esett vissza.

Ahogyan arra számítani lehetett, a városi lakosság sokkal nagyobb arányban jelenti a bűncselekményeket a hatóság felé, mint a vidékiek. Míg utóbbiaknak mindössze 6,9 százaléka értesítette az illetékes szervezek, ha erőszakot, vandalizmust vagy egyéb jellegű törvénysértést tapasztalt, addig a városiak esetében ez az arány 21,3 százalék.


Nem meglepő módon az egyes tagállamok között is hatalmas eltérések mutatkoznak e tekintetben. A legmagasabb értéket - 20,2 százalékot - Bulgáriában jegyzik, Görögország 16,9 százalékkal került fel a második helyre, majd nem sokkal lemaradva 16,3 százalékkal érkezik Hollandia is. A legmagasabb értékeket Horvátországban (2,7 százalék), Litvániában (3,2 százalék) és Lengyelországban (4,4 százalék) mérték. A szomszédos Magyarországon a lakosságnak mindössze 5,3 százaléka jelentette a bűncselekményeket, Romániában pedig 9,6 százalékon áll e mutató.



Noha arra vonatkozóan nem találtunk kimutatásokat, hogy konkrétan Szatmár megyében a lakosság hány százaléka kap a telefonja után, ha bűncselekményt lát, viszont azt a tavalyi évértékelőből tudjuk, hogy a 2020-as esztendőben összesen 16.397 segélyhívást fogadott a rendőrség, melyek 76,62 százalékában, azaz 10.231 esetben azonnali közbelépésre volt szükség. A 2019-es esztendőhöz képest 16,20 százalékkal csökkent a bejelentett bűncselekmények száma, ám a legnagyobb visszaesést a lopások területén könyvelték el, hisz ezekből mintegy 24 százalékkal kevesebb volt, mint előző évben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: